kunststichtingenwillenlarenalskunstdorpopkaartzetten_1laren

Kunst-stichtingen willen Laren als kunstdorp op kaart zetten

8 mei.- De strijdbijl tussen de stichtingen ‘Atelierroute Laren’ en ‘Kunst in Laren’ lijkt begraven. Of de spanningen geheel zijn verdwenen, gaat komend weekend (10-11 mei) blijken als zij gezamenlijk optrekken met het project Open Ateliers Laren. Deze bestaat namelijk uit twee kunstroutes door het dorp, die bewandeld en gefietst kunnen worden.

De onenigheid is ruim twee jaar geleden ontstaan toen een groep kunstenaars vond dat Atelierroute Laren té kritisch naar het deelnameveld van kunstenaars keek. Daarom werd de stichting Kunst in Laren in het leven geroepen. Omdat het toch vreemd is dat er twee partijen in één dorp zijn, die als doel hebben kunst onder de aandacht van een breed publiek te brengen, hebben beide partijen in ieder geval voor dit jaar water bij de wijn gedaan. Deze toenadering moet leiden tot mooi evenement dat Laren als kunstdorp op de kaart moet gaan zetten.

Barbara Kluiver en Marjolein Schiffers van Atelierroute Laren introduceren de Historische Kunstroute waar kunstenaars van nu werk laten zien op historische plekken in Laren. ‘Wandelen langs de ateliers en huizen van kunstenaars als Anton Mauve, Piet Mondriaan en Jan Sluijters en tegelijk verrast worden door kunstwerken die door hedendaagse Larense kunstenaars en elf Rietveld-studenten specifiek gemaakt zijn voor die locatie, dan wel voor de daar indertijd woonachtige kunstenaar’, aldus Kluiver en Schiffers.

Ank van der Zee en Betsy Veenman, bestuursleden van Stichting Kunst in Laren, organiseren daarnaast de X-ateliers. Een kleine dertig kunstenaars zetten de deur van hun atelier open en gaan graag een gesprek aan met hun bezoekers. Volgens het tweetal wordt een grote verscheidenheid aan kunst getoond en is alles te koop.

Annemarie Bitter is één van de kunstenaars die aan beide evenementen meedoet. Ze woont op het Mauvezand 38. Haar Mauve-schuur in de sfeervolle tuin (met beelden van Marja Thole) werd vorig jaar door ruim vijfhonderd kunstliefhebbers bezocht. Bitter vindt het geweldig van beide organisaties dat ze met hun atelierroutes dichter bij elkaar zijn gekomen. ‘Goed dat ze over elkaars irritaties zijn heengestapt. Nu kan iedere dorpsbewoner genieten van datgene dat veel mensen creatief gezien niet kunnen laten; een mooie tekening maken, een beeldje of een schilderij of iets anders verrassends.’

In totaal zijn een kleine zestig kunstenaars in touw om Open Ateliers Laren tot een succes te maken. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 17.00 uur welkom. Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij Het Brinkhuis, maar ook bij de ondernemers en bij restaurant Mauve. Wie de bon uit de folder van de Historische Route toont, krijgt bij Mauve een gratis kopje koffie. De feestelijke opening Open Ateliers Laren is vrijdag 9 mei om 19.30 uur in Het Brinkhuis. Bron: Laarder Courant de Bel Foto: V.l.n.r. Barbara Kluiver, Betsy Veenman, Marjolein Schiffers en Ank van der Zee. (Foto: Studio Kastermans)